Alfons har alltid varit intresserad av matte

I dagarna blev det klart att Alfons Enell blev en av de tre bästa bland eleverna på Holavedsgymnasiet i matematikolymiadens deltävling. Stort grattis!

I slutet av september deltog Alfons och ytterligare fem elever från Holavedsgymnasiet i matematikolympiadens deltävling. Alfons Enell i NA20, Pauline Ljunggren i NA18 och Jonathan Granström i NA20 blev bäst på Holavedsgymnasiet. De tävlade om en plats i finalen, men det var något som visade vara sig en väldig svår uppgift. Att Alfons beskriver det som väldigt svårt att ta sig till finalen i matematikolympiaden gör att man kan förstå att få en plats i finalen är något utöver det vanliga. Alfons Enell går sitt första år på Naturvetenskapsprogrammet på Holavedsgymnasiet, men han är bekant med lokalerna. Redan när Alfons började sjuan läste han matematik med natureleverna som gick sitt första året på Holavedsgymnasiet.
– Jag har alltid varit intresserad av matte, men jag vet inte exakt hur det började, säger Alfons och lägger till att han fått höra att han löste sudoku när han gick i förskoleklass.

När Afons gick i fjärde klass tyckte hans lärare att han skulle få flytta upp och läsa matematik på högre nivå vilket gjort att Alfons läst matematik tillsammans med eleverna tre årskurser över honom. Hans lärare har alltid varit stöttande och hjälpt honom att arbeta i den takt som han själv velat. Och vad gör man då, när man läst både grundskolans och gymnasiets matematikkurser, kan man undra.
– Jag har precis avslutat första kursen på Linköpings Universitet som är en grundkurs för matematik. Där börjar man om från början men med större noggrannhet, förklarar Alfons.
Matematikstudierna bedrivs på distans och Linköpings Universitet har lagt ut föreläsningar på webben vilket gör att Alfons kan läsa matematikkurserna vid samma position på schemat som klasskompisarna. Något som verkligen underlättar.

Alfons Enell kommer att fortsätta att förkovra sig i matematik, det finns många spännande matematikkurser att välja mellan berättar han.
– Jag tycker att det är spännande mad grafteori, så det skulle jag vilja lära mig mer om, säger Alfons.
Vad Alfons vill jobba med i framtiden har han ingen klar vision av, men att det kan vara knutet till något matematiskt är inte alls omöjligt.
– När man tycker att något är intressant så blir det per automatik lättare, säger Alfons blygsamt om sin fallenhet för matematiska studier.

Tryck här för att läsa mer om Naturvetenskapsprogrammet!