De besökte Ellen Keys hus

I onsdags åkte eleverna på Barn- och fritidsprogrammet till Vätterns strand för att besöka Ellen Keys hus och genomföra pedagogiska övningar inom utomhuspedagogik.

Vid Vätterns strand mellan Vadstena och Ödeshög ligger Ellen Keys hus där hon en gång levde och verkade. Ellen Key gjorde sig känd runt förra sekelskiftet genom ett starkt engagemang i bland annat kvinnofrågor och barnfostran. Mest känd blev hon genom sin bok Barnets Århundrande. En författare som man inom pedagogiken ofta refererar till.

Ellen Key med citat. Foto: Fredrik Sjöström

Med andra ord kändes det självklart att detta är en plats som kan vara av intresse för eleverna på Barn- och fritidsprogrammet.
– Det var ett vackert ställe! När Ellen Key lät huset byggas var det populärt med mörka hus, men hennes är riktigt ljust och fint, berättar Martina Peric som går i BF17.
Just miljön rörande undervisning är något som Ellen ofta skrev om och därför fick eleverna jobba med utomhuspedagogik vid Ellen Keys strand.
– Vi hade fått i uppgift att planera lekar som vi skulle genomföra med de andra i klassen och så fick de utvärdera uppgiften och ge feedback, berättar Nathalie Talestig.

Eleverna i BF17 fick planera lekar som de genomförde nere vid Ellen Keys strand. Foto: Fredrik Sjöström

Martina och Nathalie är båda överens om att det blev en riktigt lyckad studiedag med väldigt mycket skratt.När de tänker tillbaka på studiebesöket tycker de att det var häftigt att få besöka Ellens hus eftersom det fanns många häftiga detaljer.
– Hennes klocka som hon hade för att ringa på hushållerskorna var riktigt häftig! säger Martina Peric.

Besök vår Facebook och Instagram för att se fler bilder från studieresan!