Alva Axelsson, Alva Röine, Lovis Lönn och Ida Gustafsson i BF19.

De ska göra fyra veckors praktik i Kenya

För tionde året ska elever från Barn- och fritidsprogrammet åka till Kenya för att göra sin APL under fyra veckor tillsammans med New Life Mission. Med en knapp vecka kvar till avfärd är de fyra tjejerna laddade för att åka på sitt livs resa – för att hjälpa utsatta människor.

Sedan 2011 har Barn- och fritidsprogrammet samarbetat med organisationen New Life Mission i Kenya för att möjliggöra utlandspraktik för ett par elever på programmet varje år. Förra året tvingades äventyret ställas in till följd av coronapandemin, men i år ser det ljust ut för sistaårseleverna Alva, Lovis, Ida och Alva som bara om knappt en vecka ska flyga ner till Kenya.

– Vi trodde nog faktiskt inte att det skulle bli av, fram tills för bara några veckor sedan. Men våra förberedelser startade redan i höstas med vaccinering och annat inför avresan, säger Ida Gustafsson.

Det är en lång resa de fyra tjejerna har framför sig, inte minst så kommer den totala restiden att uppgå till närmare 15 timmar.

– Först flyger vi till Amsterdam och sen är det typ åtta timmar till Kenya där ifrån. Då landar vi i Nairobi och därifrån kommer vi att åka bil för att ta oss dit vi ska, säger Alva Axelsson.

Under resan kommer Barn- och fritidseleverna att arbeta som volontärer tillsammans med organisationen New Life Mission. Veckorna kommer bestå av olika sorters arbete på olika platser, bland annat med undervisning ­– men också med ett projekt som tjejerna är ansvariga för.

– En av veckorna kommer vi åka ut mer på landsbygden och där ska vi också genomföra vårt projekt. Det är en lekplats som vi ska fixa till och göra så bra som möjligt för barnen, säger Alva Röine.

Alva, Lovis, Ida och Alva har alla fyra genomgått en ansökningsprocess för att få åka i väg på resan. Till att börja med så har Barn- och fritidsprogrammet ansökt om pengar från Atlas International och därefter kunde alla elever i klassen ansöka om att få åka.

– När det var klart att programmet fick pengar för att några av oss skulle kunna åka så fick vi skicka in ett personligt brev om oss till våra mentorer. Där fick vi skriva lite om varför vi ville åka och så. Utifrån det väljs ett par stycken ut som vill åka och som våra mentorer tror kan passa tillsammans under så många veckor, säger Lovis Lönn.

Trots att de fyra tjejerna är taggade och ser fram emot resan oerhört mycket är det också tydligt att en viss oro och rädsla finns hos dem. De berättar att det framför allt handlar om alla intryck de kommer att behöva hantera medan de är borta, såväl bra som dåliga.

– Man vet ju inte hur man kommer reagera eller hur vi kommer vara mot varandra. Dessutom är man så pass långt hemifrån och nära varandra, så det kan nog bli en utmaning vissa dagar. Samtidigt känns det som att vi kommer växa väldigt mycket under tiden vi är i väg, säger Alva Axelsson.

På frågan varför de bestämde sig för att ansöka om att få åka är svaren dock tydliga. Det är upplevelsen, möjligheten att hjälpa till och få ta del av en annan kultur som lockar allra mest.

– Jag tänker att det är en otrolig möjlighet att få se hur andra jobbar i andra länder, och hur deras kultur ser ut, säger Ida Gustafsson.

– Samtidigt att man kan åka ner dit och hjälpa till, det känns väldigt kul men också lite läskigt. Man får nog förbereda sig på att vissa dagar kan kännas jobbiga och tunga, medan vissa kommer kännas jätteroliga, fyller Alva Röine i.

Allra mest ser alla fyra tjejer fram emot att besöka barnhemmet som New Life Mission driver och ansvarar för. Utövet det längtar de också efter att förhoppningsvis få se the Big Five i verkligheten.

– Jag ser fram väldigt mycket emot att besöka barnhemmet också. Det kan nog kännas väldigt sorgligt men också väldigt fint, säger Ida Gustafsson.

– En av helgerna ska vi på safari i ett naturreservat, det ska bli väldigt häftigt faktiskt. Det känns som en rolig grej att passa på att hinna med när vi ändå är där, säger Lovis Lönn.

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet här!