De skapar projekt som vidgar ungas perspektiv

Under vecka åtta åkte tre lärare tillsammans med rektor ner till Nairobi i Kenya för att hjälpa elever från Barn- och fritidsprogrammet på plats när dessa elever ska göra 4 veckors APL på New Life Missions center.

Under förra veckan kom Camilla Wernersson, Cristina Persson-Golander, Fredrik Sjöström och rektorn Tommy Söderström tillbaka efter besök i Kenya. Anledningen till studieresan var att utvärdera ett APL-samarbete och att förbereda för ett nytt samarbete. Barn- och fritidsprogrammet har sedan tio år samarbetat med hjälporganisationen New Life Mission kring arbetsplatsförlagt lärande för på Barn- och fritidsprogrammet. Detta har gett eleverna som går sista året på programmet har chans att göra del av APL på New Life Missions barnhem och skola som ligger strax utanför Nairobi.

I år hade Barn- och fritid möjlighet att skicka sex elever från programmet. Evelina Axelsson, Johanna Nordström, Adrian Ekman, Abdi AbdirIsak, Alice Sundell och My Ejdehage kommer under fyra veckors tid vara på New Life Missions hjälpcenter. APL-samarbetet som finansieras helt och hållet genom sökta pengar från Atlas praktik har varit värdefull för eleverna på Barn- och fritidsprogrammet.
– När eleverna kommer tillbaka har de varit med om ett perspektivvidgande upplevelse och har omvärderat det mesta i sitt liv, berättar Fredrik Sjöström som var med på resan till Kenya.
Kollegan Cristina Persson-Golander håller med helt och hållet. Ann-Catrine Welander startade och har varit drivande i projektet har en tanke om att ge eleverna på Barn- och fritidsprogrammet att få uppleva något som de annars inte hade haft möjlighet till.
– Målet med samarbetet var att våra elever, oavsett bakgrund, ska få chansen till att få ett internationellt perspektiv. I läroplanen finns det tydligt skrivet att vi ska arbeta med internationalisering och det här blir verkligen på riktigt, säger Ann-Catrine.
Hon lyfter hur viktigt det är att eleverna får en insyn i andra kulturer och hur olika våra levnadsvillkor kan se ut. Många av de elever som går Barn- och fritidsprogrammet kommer att arbeta med människor från andra kulturer och då är detta en viktig del i utbildningen.
– Vi märker att de blir förändrade och ser att materiella saker inte betyder lika mycket utan att det är relationer som betyder något, säger Fredrik.
Fredrik berättar om Lovisa Salminen som gick på Barn- och fritidsprogrammet tidigare och som är en av eleverna som gjorde del av sin APL i Kenya. För henne blev tiden på New Life Missions hjälpcenter något som fastnade och som hon inte kunde släppa. Under 2017 samlade Lovisa ihop pengar för att kunna bygga en bassäng där barnen i slummen och massajbarnen kunde få lära sig simma. Under 2018 stod poolen klar och elever från Barn- och fritid som gjorde APL det året fick vara med och inviga bassängen tillsammans med barnen på barnhemmet.

Här lär Adrian och Abdir barnen från barnhemmet att simma. Foto: Fredrik Sjöström

Här lär Adrian och Abdir barnen från barnhemmet att simma. Foto: Fredrik Sjöström

På New Life Missions hjälpcenter finns det skola, barnhem, pojk- och flickhem, läkarmottagning och socialt hjälpcenter. Eleverna, från Barn- och fritidsprogrammet, som är på plats kommer att vara mest på skolan, men även verka inom de andra pedagogiska avdelningarna. För att beviljas finansiering av Atlas måste programmet redovisa hur eleverna uppnår målen som är satta för elevernas APL.
– I det här samarbetet får eleverna förbereda ett projekt som de ska genomföra under sin APL, berättar Cristina.
Årets projekt är att rusta upp barnens skolgård och skapa goda förutsättningar för den pedagogiska leken. Eleverna har innan avresa samlat ihop pengar för att möjliggöra en bra skolgård och i år har eleverna lyckats att samla ihop hela 12000 kr, vilket bör skapa en riktigt bra skolgård menar Cristina och Fredrik.
– Det är ett sätt att kunna ge något bestående tillbaka till barnen och New Life Mission, berättar Cristina.
Det är tydligt att Cristina och Fredrik värderar samarbetet högt och de understryker att anledningarna till att detta samarbete är möjligt är New Life Missions professionalitet, drivande lärare, att det finns pengar att söka och att eleverna vill åka.
– New Life Mission har en så bra grund i sin organisation att det är säkert för våra elever att genomföra denna APL, annars hade vi inte kunnat skicka iväg dem, menar Cristina Persson-Golander.
Ann-Catrine håller med om att den personliga kontakt som de har haft med Kikki, som driver organisationen, är en del i att det varit möjligt att genomföra projektet.
– Elevernas säkerhet är absolut viktigast, säger Ann-Catrine Welander.

Utifrån det goda samarbete som pågått under tio år har lärarna på Vård- och omsorgsprogrammet sett chansen att gå med i detta samarbete för att ge eleverna på vård- och omsorg samma chans att göra del av sin APL på New Life Missions hjälpcenter. Därför följde Camilla Wernersson från Vård- och omsorg och Tommy Söderström som är rektor för programmet med till Kenya.
– För oss var detta en förberedelseresa för att komma igång med ett Atlas-finansierat projekt där några av eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet får göra del av sin APL på New Life Mission med start vårvintern 2021, säger Camilla Wernersson.
Camilla berättar om att organisationen bedriver hälso- och sjukvård på två platser i landet som de besökte och det blev spännande möten med sjuksköterskor och patienter som kom från slummen och även massajer som de besökte ute i bushen. Hon menar att detta kommer att vara en värdefull erfarenhet för eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet.

Är du nyfiken på detta APL-samarbete kan du besöka Evelina Axelsson, Johanna Nordström, Adrian Ekman, Abdi AbdirIsak, Alice Sundell och My Ejdehage Instagramkonto där de kallar sig Kenya2020 där de kontinuerligt lägger ut bilder från sin tid i Kenya. På Atlas Praktik kan du läsa om samarbetet med New Life Mission på utbyten.se. Här kan du även läsa mer om New Life Missions arbete.

Vill du läsa mer om Barn- och fritidsprogrammet kan du trycka här!
Vill du läsa mer om Vård- och omsorgsrpogrammet kan du trycka här!