De tävlar i lag och rätt i Skol-SM i juridik

Eleverna som går sista året på Ekonomiprogrammets juridikinriktning tävlade under måndagen i lag och rätt när Nordiska Juridikakademin arrangerade Skol-SM i juridik.

Klockan är tio och juridikeleverna i EK17 diskuterar intensivt olika juridiska problem som rör allt från boupptäckning till dråp. Till sin hjälp har Amanda Ewerlöf, Amanda Sannegård, Fayzhan Omari, Marwa Khorosh, Matilda Fransson och Moa Lundgren sina lagböcker att slå i. Under tre timmar ska de besvara frågor om lag och rätt när de tävlar i skol-SM i juridik och för att orka med att hålla fokus har de bunkrat upp lite ätbart. De tävlar som lag och får diskutera sig fram till rätt svar. Tävlingen är frivillig, men det är bra att göra provet, menar Ursula Åsen som undervisar i juridik på Holavedsgymnasiet.
– Tävlingen liknar i mångt och mycket en juridiktenta, vilket är en bra förberedelse inför vidare studier inom juridik, säger Ursula.

Detta år är det 174 lag som anmält sig till tävlingen och av dessa är det fyra lag som går vidare till finalen i Stockholm. Det är svårt att komma vidare men juridikelevernas lärare Ursula Åsen ser att det inte är en omöjlighet.
– Det är en del frågor som är riktigt svåra, men de diskuterar riktigt bra, tycker jag! säger Ursula.
Marwa Khorosh som deltog i skol-SM i juridik håller med om att det är en bra uppgift att göra.
– Det är väldigt annorlunda från vanligt skolarbete, vilket gör det roligt. Att man dessutom får se hur man ligger till gör det mer intressant, säger Marwa.
I framtiden skulle Marwa vilja läsa vidare inom det hon studerar idag. Kriminologi skulle vara spännande då hon tycker om både psykologi och brottsliga frågor.

I klassrummet intill sitter eleverna som läser andra året på Ekonomiprogrammets juridikinriktning och gör förra årets prov. Spänningen är inte lika hög som hos treorna, men eleverna är överens om att det är en utmaning att besvara frågorna. Även tvåorna arbetar i lag och diskuterar sig fram till svar på de juridiska problemen.
– Det gäller att veta var man ska leta i lagboken och det tar lite tid innan man hittat rätt, säger Iza Gustafsson.
De andra i klassen håller med och det slås febrilt i lagböckerna. De tycker att det är bra att få öva med ett gammalt prov så de vet vad som kan komma.
– Sen gäller det ju att tolka lagen rätt och det är inte helt enkelt, förklarar Charlie Olsson.

Inför kommande år ska eleverna välja ifall de vill vara med och tävla i Juridik-SM, och det finns intresse.
– Det kan vara kul och se hur man ligger til, säger William Rosell.
Märtha Hansson är också sugen på att vara med och tävla för att se hur det går.
– Man kan ju testa, men man ska inte räkna med att vinna, för det är riktigt svårt! säger Märtha.

Vi håller tummarna för eleverna i årskurs tre. Svaren skickas in till Nordiska Juridikakademin vid tolv och sedan är det bara att vänta på resultat. Under vecka nio beräknas proven vara färdigrättade och då får eleverna veta om de går vidare till final.

Eleverna i åk 2 får göra förra årets SM-prov för att se svårighetsgraden. Inte helt enkelt enligt eleverna. Foto: Anita Berlin