Det blir två veckor på CERN för Julia

Julia Klint har under en längre tid intresserat sig för rymden och framför allt astropartikelfysik. Nu får hon chansen att göra två veckors praktik på CERN i Schweiz där hon får chansen att fördjupa sig i sitt intresse.

Julia Klint som går andra året på Naturvetenskapsprogrammet fick tipset av sin lärare Anna-Lena Göransson att söka en praktikplats på CERN (the European Organization for Nuclear Research) i Schweiz. Julia har tidigare besökt CERN, men då gjorde hon det som turist. Nu ska hon få vara med där det verkligen händer. Här kommer Julia få se mer av den avancerade tekniken som forskarna på CERN använder sig av.
– Vi är 24 svenskar som åker ner till Schweiz där vi ska börja med att skugga en som jobbar på CERN och sedan kommer vi att få arbeta kring ett projekt i grupper om två, berättar Julia.
Några av medresenärerna känner Julia sen tidigare då hon träffat dem vid Rymdforskarskolan i Kiruna och andra forskningsseminarier som hon varit på.

Utöver detta vet Julia inte så mycket mer, utan får vänta på ett mer detaljerat program. Flyget går från Sverige den 10 juni och Julia är tillbaka igen den 23 juni.
– Det gör inte så mycket att jag inte vet vad som kommer att hända dessa två veckor utöver den information som vi fått, det är en del av tjusningen. Det är bara så fantastiskt att jag får två veckor på CERN med alla kostnader betalt, säger Julia Klint.