Drickoteket UF presenterar sin affärsidé för Rotary

I torsdags fick Kalle Ask, Moa Söderhorn, Viktor Wieslander och Axel Johansson, på Ekonomiprogrammet, inbjudan till Rotarys lunchmöte för att berätta mer om sitt UF-företag Drickoteket UF.

Kalle Ask, Moa Söderhorn, Viktor Wieslander och Axel Johansson går tredje året på Ekonomiprogrammet, vilket innebär att de i höstas påbörjade kursen Entreprenörskap. Inom kursen får eleverna starta ett eget företag inom organisationen Ung Företagsamhet. Tack vare kursen Entreprenörskap och Ung Företagsamhet får eleverna lära sig hur man startar upp ett företag och hur man tar fram en affärsplan. Med stöd av organistationen, lärarna och näringslivet får eleverna driva företaget och lära sig vad det innebär.

För Kalle, Moa, Viktor och Axel har kursen, så här långt, varit en spännande resa. När kursen startade satte sig gruppen ner för att brainstorma och hitta bra affärsidéer.
– Vi hade många idéer som vi undan för undan plockade bort och till sist landade vi på vår idé om att skapa en drinkbok, berättar Kalle Ask.
De kom fram till att en receptbok med alkoholfria drinkar var idén de ville jobba vidare med.
– När vi diskuterade i gruppen kom vi fram till att vi ville skapa något eget och inte bli återförsäljare, säger Viktor Wieslander.

När eleverna bakom Drickoteket började utforma receptboken märkte de snart att de behövde hjälp av experter.
– Vi tänkte att det inte kunde vara så svårt att ta bilderna, men märkte att det var väldigt svårt. Vi har fått jättebra hjälp av Erik med hur vi ska fotografera och redigering. Designen har Susanne Bremer på Byrån hjälpt oss med. Det är vi väldigt glada för, berättar Axel Johansson.
Att be om hjälp av personer i näringslivet är en viktig del i kursen och Kalle berättar att det har varit en väldigt bra övning att ta kontakt med olika företag.
– Det känns som om vi har lärt oss hur man ska förmedla sig och nu känns det mycket lättare, säger Kalle Ask.
De är alla överens om att kursen i Entreprenörskap har varit väldigt givande.
– Det har varit väldigt lärorikt och vi har fått lära oss så himla mycket, berättar Moa Söderhorn.
– Det här har varit verklighetsbaserat och vi få jobba med riktiga uppgifter, säger Viktor Wieslander.

Vid Rotarys lunchmöte den 5 december fick Axel, Moa och Viktor presentera Drickotheket och berätta mer om vad de har fått lära sig. Ewa Sätermo, en av lärarna som undervisar i Entreprenörskap på Holavedsgymnasiet, berättade mer om vad hon som lärare ser att denna kurs och UF ger i mervärde.
– UF är lika värdefullt för elever som inte drömmer om att starta eget i framtiden. De lär sig om kreativitet, samarbete, kommunikatione, initiativtagande och och problemlösning, menar Ewa Sätermo.
Även Sofia Hellström, projektledare på UF Jönköping finns med vid lunchmötet och berättar om hur man arbetar med Ung Företagsamhet i regionen.

Vill du läsa mer om UF? Tryck här!