Ekonomielever deltog i skol-SM

Eleverna i EK19 spenderade sin måndagsförmiddag åt att delta i skol-SM i juridik. Under tre timmar löste de i grupper diverse olika tvistemål, fall och andra juridiska frågor med förhoppningen att ta sig vidare i tävlingen.

Vid nio under måndagen drog skol-SM för juridikstudenter runt om i Sverige i gång. Alla hade då fram till 12 på sig att lösa en rad olika frågor i form av en tenta. Sammanlagt deltog tre grupper från Holavedsgymnasiet, där alla går tredje året på Ekonomiprogrammet med inriktningen juridik.

– Det var väldigt brett och frågorna lyfte många delar av juridiken. Sen var det inte jättemycket brott och straff dock, men till exempel avtalsrätt och familjerätt, säger Emrik Larsson som var en av eleverna som deltog.

För att klara av att hålla fokus under de tre timmar som tentan pågick hade flera av eleverna laddat upp med snacks, dryck och mellanmål. Eftersom de gjorde frågorna gruppvis så var det dock enklare att lyckas koncentrera sig under hela tiden, menar Simon Ekvall.

– Vi delade upp och två och två, så tog vi ansvar för olika frågor på så sätt, sen renskrev vi och kontrollerade vi varandras svar. Det kändes faktiskt som ett bra upplägg, säger han.

– Sen blir det ju både roligare och lättare när man är i grupp. Ju fler man är desto fler synvinklar får man på varje fråga, fyller Noah Hermansson i.

I skol-SM deltar flera klasser från olika håll i landet. Sammanlagt är det sedan åtta grupper som tar sig vidare till en final, som är upplagd som en rättegång.

– Det är ju väldigt svårt att ta sig till finalen, eftersom det är så få platser. Men jag känner ändå att vi har gjort så gott vi kunde, och vi känner oss nöjda med vår insats, säger Elin Rydestrand.

Clara Fång Strand, Linn Palm och Iris Dahlgren bildade en något mindre grupp än de övriga klasskompisarna, på grund av att några var sjuka. Även de berättar dock att de tycker att tentan gick över förväntan.

– Vi har övat på tidigare års tentor innan, vilket nog var till stor hjälp. Vissa saker var ju såklart svårare än andra men det känns som att det i helhet höll en lagom nivå, säger Clara Fång Strand.

Läs mer om Ekonomiprogrammet här!

Elever i 18-årsåldern sitter uppdelade i grupper i ett klassrum. I grupperna arbetar de tillsammans, diskuterar och slår i sina lagböcker för att besvara tentamens frågor.
Sex tjejer och killar i 18-årsåldern sitter runt ett stort bord och arbetar med frågor. På bordet ligger flera lagböcker uppslagna tillsammans med pennor, papper, snacks och dricka.