Elever fick svar på lokal utbildningsmässa

I onsdags var det återigen dags för den lokala Utbildningsmässan på Holavedsgymnasiet. På plats fanns olika utbildningsaktörer och även andra aktörer som kan vara intressanta för elevernas framtid.

Under onsdagen fick elever i årskurs två och tre på Holavedsgymnasiet mer kött på benen när det kommer till deras framtid efter gymnasiet. Dagen inleddes i aulan där studie- och yrkesvägledarna på Holavedsgymnasiet berättade om fortsatta studier och på plats fanns även representanter från Arbetsförmedlingen och Sommenbygdens Folkhögskola som berättade om vad man behöver tänka på efter gymnasiet.

Efter inledningen i aulan hade elever i årskurs tre möjlighet att gå på olika seminariepass där de fick lyssna på utbildningsaktörer och ställa frågor kring aktörernas upplägg. Några av de många seminariepassen var Tranås United som berättade om karriärmöjligheter på hemmaplan, KTH pratade om livet som student i Stockholm, LO berättade om arbetarens rättigheter och skyldigheter  I Hangaren, som fick bli dagens mässhall, hade flera universitet, högskolor. Där hittade eleverna även Försvarsmakten, Svenska Kyrkan, polisen och många andra.

Många av eleverna sökte målmedvetet upp representanter för de olika utställarna och ställde sina frågor för att underlätta framtidsvalet.
   – Idag kan man ju ta reda på det som inte går att läsa om i programkatalogerna. Man vill höra studenternas erfarenheter, förklarar Elin Gustavsson på Samhällsvetenskapsprogrammet.
   Klasskompisarna håller med och Ida Karlsson flikar in att det är bra att LO finns här.
   – Deras information känns som nyttig inför framtiden, säger Ida.

Avslutningsvis fick eleverna två valmöjligheter. För de yrkesförberedande programmen handlade avslutningen om vad man ska tänka på när man går på anställningsintervju och för elever som går högskoleförberedande program och de som läser utökad behörighet handlade avslutningen om livet som student. Linköpings universitet bjöd in till en talkshow "Study Talk" där Marcus Höök intervjuade Linda Åkerman, Sofia Saiady och Cecilia Ulfsparre.
   – Det var ett roligt sätt att få informationen på och det var sånna saker som man ville veta, berättar Anna Bragde på Barn- och fritidsprogrammet.
   Anna och kompisen Elvira Karlsson på Ekonomiprogrammet var nöjda med dagens upplägg och tyckte att de fick relevant information.
   – Jag hade inte tänkt att plugga direkt efter gymnasiet, men nu känner jag mig sugen på att börja plugga. Det lät kul, berättar Elvira Karlsson.

Gå till vår facebooksida för fler bilder!

fr. v. Sofia Andersson, Hanna Johansson, Elin Gustafsson och Ida Karlsson

fr. v. Linda Åkerman, Sofia Saiady, Cecilia Ulfsparre och Marcus Höök