Elevernas färdigheter sätts på prov

Under maj månad gör eleverna som går sista året på El- och energiprogrammet yrkesprov för att få ut ett ETG-certifikat. Klarar eleverna provet får de sitt yrkesbevis vid studenten och har klarat av sin lärlingsperiod.

På El- och energiprogrammet är det bråda dagar när eleverna gör sina yrkestest som ska ge dem ett yrkesbevis om de klarar provet. Yrkesprovet innebär att eleverna testas i det de har fått lära sig under tre år, men ska då klaras av på tid. Ola Gustafsson, lärare på El- och enerigiprogrammet berättar att det är tredje året som avgångseleverna för göra provet för ett ETG-certifikat. Det är Eleteknikbranschens gymnasium som Holavedsgymnasiet samarbetar med, vilket ger eleverna ett försprång när de kommer ut på arbetsmarknaden.
   _De slipper göra ett lärlingsår eftersom de får sitt yrkesbevis vid studenten, berättar Ola Gustafsson.

En del av provet kallas av eleverna och lärarna för "väggen". "Väggen" är fylld av olika typer av elinstallationer, så som larm och nätverksuttag, och ska klaras av på 24 timmar. Eleverna får innan skapa ritningar för sin installation, något som kan vara både svårt och intressant. Andreas Bragde, som går EE13 tycker att just planeringsprocessen är en intressant del i elektrikeryrket.
   – Jag tycker om att lägga upp en plan och göra ritningar, berättar Andreas.
   Linus Pettersson tycker att få planen att fungera i verkligheten kan vara svårare än vad man tänkt sig.
   – Det roliga är att det klurigt. Det blir inte alltid som man har tänkt sig och då får man tänka om, förklarar Linus Pettersson som skruvar vid väggen.

Isac Franzén och Emil Malmsten står, även de, vid en installationsvägg och skruvar på. De pratar på under tiden som de installerar och håller med Isac om att det är kul. Båda förklarar nöjet i att få se att de klarar av de moment som de har jobbat med.
   – Här märker man att man har utvecklats och att man klarar av installationer som det här, berättar Isac Franzén.