Elin berättar om livet som student

Den 21 februari besökte Elin Johansson Holavedsgymnasiets juridikelever för att berätta om sina studier vid Lunds Universitet där hon läser till jurist.

Under fredagen fick eleverna på Ekonomiprogrammets juridikinriktning besök av Elin Johansson. Elin gick Ekonomiprogrammet på Holavedsgymnasiet och tog studenten 2018. Nu är hon bosatt nere i Lund där hon studerar på det anrika juristprogrammet på Lunds Universitet. Trots att det bara är två år sedan hon tog studenten så har Elin redan hunnit att avverka tre terminer på juridikprogrammet och påbörjat den fjärde. Att ta en sabbatsår innan vidare studier var inget hon behövde.
– Jag kände redan på gymnasiet när vi hade juridik med Ursula att det var juridik som jag ville hålla på med i framtiden, berättar Elin.
Juridiken passade henne riktigt bra redan på gymnasietiden. Hon tycker att juridiken för henne handlar mycket om problemlösning, något som hon alltid gillat.

I Skåne är det sportlovstider, vilket innebär att Elin har fått en liten lucka i den annars fullspäckade schema och då vänder hon gärna hemåt även om hon trivs riktigt bra i Lund. När hon ser tillbaka på gymnasietiden så är de flesta minnen ljusa.
– Vi var ett bra gäng som hade kul tillsammans och jag tyckte om lärarna som vi hade på programmet, så det är bara kul att vara här igen!
Vid sitt besök på Holavedsgymnasiet berättar Elin mer om vad det innebär att läsa juridik vid universitetet.
– Jag kände själv att jag hade velat ha den här typen av information när jag gick på gymnasiet. Det finns vissa saker som man inte kan läsa sig till på en hemsida. Hur är det att vara student och leva studentlivet, hur tufft är det att tentaplugga och mycket annat, säger Elin Johansson.
Det dyker upp en och annan fråga när hon besöker tvåorna på Ekonomiprogrammet, men hos treorna är frågorna fler. Kanske just för att det är hög tid för de blivande studenterna att tänka på framtid och vidare studier. Elin har även tur för hos treorna bjuds det dessutom på tårta som Abubakr Karimi bjuder på.
Om Elin ska ge tips till gymnasieelever så blir rådet att planera upp plugget och att sätta tydliga mål, för det är något man har nytta av under hela sin skolgång och om man väljer att plugga vidare efter gymnasiet.
– Varje söndag kollade jag över kommande vecka och skrev upp vad jag skulle göra för att hitta en bra struktur. Det är nåt som jag verkligen haft nytta av!

När Elin blickar in i framtiden har hon en tanke om att fördjupa sig i familjerätt, det område inom utbildningen som hon än så länge tycker är mest intressant. Hon menar att gemene man har så mycket nytta av att kunna en del juridik oavsett vad man gör i framtiden och familjerätt är något som påverkar alla förr eller senare.
– Det är så mycket som man har nytta av att veta. Ibland undrar jag om folk verkligen har koll på vad det innebär att bli sambo eller vad som händer om man flyttar isär.
I framtiden hoppas Elin på att kunna återvända hemåt och då blir Tranås en familjejurist rikare.

Vill du läsa mer om Ekonomiprogrammet? Tryck här!

Elin fick även passa på att äta tårta när eleverna i EK17 hade fika på mentorstiden. Denna vecka ansvarade Abubakr Karimi (längst t.v. på bilden) fikat och då fick det bli tårta! Foto: Anita Berlin