Engla berättar om händelserika resor

Det har varit ett minst sagt händelserikt år för Engla Wigstrand. Inte nog med att hon nyligen kom hem från ett sommarläger i Taiwan hon har även hunnit delta i Linnédagarna där hon fördjupat sig i biologi.

Engla Wigstrand är nyss hemkommen från tre intensiva Linnédagar där hon får fördjupa sig i all tänkbar biologi. Engla fick nys om Linnédagarna genom sin lärare i biologi och tyckte att det lät intressant, så hon sökte stipendium för att få åka iväg till Linnéuniversitetet.
– Jag är så glad att jag fick åka! Under Linnédagarna fick jag veta vad man kan studera efter gymnasiet och så åkte vi på intressanta studiebesök, säger Engla.
Det blev inte bara föreläsningar utan ett besök vid Tåkern där de tittade närmare på ekologi och etologi kring fågelsjön. Även ett besök på Per Brahegymnasiets biologimuseum hanns med. Efter Linnédagarna känner Engla att hon vet mer om vilken typ av biologi som hon gillar bäst. Även om ekologi kan vara intressant så är det den mänskliga biologin som hon skulle vilja fördjupa sig i.

Men Linnédagarna är en i raden av spännande upplevelser det här året. I somras åkte Engla, som ensam svensk, iväg på Rotarys sommarläger i Taiwan. Hon fick upp ögonen för Rotarys utbytesprogram under öppet hus på Holavedsgymnasiet.
– Det lät jättespännande så jag skrev ihop ett CV och skickade in till Rotary, berättar Engla.
I en lista över sommarläger för 2017 hittade hon sommarlägret i Taiwan och kände att detta var något hon inte ville missa. Lägret innebar två veckor på universitetet i Tapei där de fick studera mandarin, besöka olika sevärdheter för att sedan bo en vecka tillsammans med en taiwanesisk familj.
– Att få åka till Taiwan, som är en isolerad kultur, och leva tillsammans med en taiwanesisk familj går inte att uppleva som turist. Det är en helt unik upplevelse! förklarar Engla Wigstrand.
Det råder ingen tvekan om att Engla fick uppleva den taiwanesiska kulturen på riktigt. Hon fick besöka en nattmarknad där människorna träffades mellan fem på eftermiddagen och två på natten för att äta, spela spel och umgås, något som var en häftig upplevelse.

I framtiden är Enga övertygad om att hon kommer att haka på fler liknande projekt. Det är ett gyllene tillfälle att åka iväg på resor som man annars inte skulle göra!

Englas kompisar i sommarlägergruppen. Foto: Privat

Englas kompisar i sommarlägergruppen. Foto: Privat