Esteterna drar ut på turné

Vecka nio är det dags för Estetiska programmets turnévecka. Under den veckan kommer skolor i Tranås kommun och kranskommunerna kunna njuta av esteternas teaterföreställning, konsert och dansshow.

För eleverna som går tredje året på gymnasiet blir kommande vecka ett smakprov hur livet på turné kan kännas, något som de ser fram emot med spänning men även med lite nervositet.
– Man vill ju göra bra ifrån sig! utbrister Felicia Edenblad som går teaterinriktningen.

Teaterinriktningen inleder årets turné i Ödeshög och kommer att spela pjäsen Vinden, skriven av Tomas Bergsten. Publiken få träffa karaktärer som kommer samman under inbördeskriget i Bosnien. Treorna har förberett sig väl för att kunna framföra pjäsen genom research om kriget i Bosnien. De har både läst och lyssnat till skildringar om hur det var att leva mitt under ett pågående krig.
– Det känns bra att få göra en så här viktig pjäs, säger Amanda Göransson.
Eleverna har själva fått välja manus och berättar att publiken kommer att få följa med i en dramatisk historia kantad av kärlek, sorg, men även humor i allt det mörka. Allmänheten kommer att kunna njuta av föreställningen den 28 februari klockan 19.00.

I ensemblesalen är musikesterna i fullgång med förberedelserna inför turnén. Det blir en variation av olika musikstilar som eleverna repeterat under en längre tid. Musikesteterna börjar turnén i Boxholm och ser fram emot den nya erfarenheten.
– Det ska bli roligt, säger Viktoria Pihlt.
Genom sin turné vill eleverna visa vad det är det har lärt sig under sina tre år och förhoppningsvis även visa att Estetiska programmet är ett bra programval.
– Förhoppningsvis får några elever upp ögonen för det Estetiska programmet, berättar Ebba Nyström.
För den som vill lyssna till esteternas konsert finns chansen klockan 18.00 den 1 mars.

Dansesteterna kommer att under hashtaggen equality lyfta viktiga samhällsfrågor. När eleverna arbetat fram koreografin har de inspirerats av feminism, klassskillnader, och rörelserna ”Pride” och ”Black lives matter” och eleverna hoppas självklart att ingen lämnar dansföreställningen orörd. Vill du njuta av detta så ska du komma till Holavedsgymnasiets aula klockan 18.00 den 28 februari.

Vill du läsa mer om Estetiska programmet? Tryck här!

Viktoria Pilt och Ebba Nyström tar ton. I bakgrunden syns Jonas Nygårds och Axel Johansson

Viktoria Pihlt och Ebba Nyström tar ton. I bakgrunden syns Jonas Nygårds och Axel Johansson