Från skiss till färdig stuga

I dagarna har eleverna på Bygg- och anläggningsprogrammet avslutat sina gymnasiearbeten. Några av eleverna kunde vara med när det färdiga gymnasiearbetet, ett Attefallshus, levererades till kund.

Ett praktiskt arbete där de visar sina färdigheter

Eleverna som går tredje året på gymnasiet ska arbeta med ett gymnasiearbete som visar vad de har lärt sig under sin gymnasietid. På de studieförberedande programmen handlar det oftast om en teoretisk undersökning medan eleverna på yrkesprogrammen gör ett arbete där de visar sina praktiska färdigheter. För några elever på Bygg- och anläggningsprogrammet blev det att bygga ett Attefallshus. Ola Gustafsson och Rasmus Westin Waldemyr har varit med på den spännande resan som började i augusti förra året.
– Egentligen körde vi igång redan i slutet på tvåan när vi blev indelade i grupper. Vi fick komma överens om vilka ansvarsområden personerna i gruppen skulle ha, berättar Ola Gustafsson som om tre dagar går ut Bygg- och anläggningsprogrammet.

Det är som att driva eget företag

Eleverna som skulle bygga Attefallshus gav sig in på ett mångsidigt projekt. Lars Guntell som undervisar på programmet tycker att denna typ av arbete är bra och visar vad de har lärt sig.
– Gymnasiearbetet omfattar så mycket och samtidigt som eleverna lär sig mycket på vägen så ser vi lärare vad det är de har lärt sig när de har varit ute på APL. Det blir ett kvitto på det arbetet, säger Lars Guntell.
Ola och Rasmus som går tredje året på programmet ser positivt på sitt gymnasiearbete och lyfter att det varit väldigt lärorikt. De berättar att tidigare projekt har varit mer styrda medan gymnasiearbetet varit mer fritt och de haft chansen att visa vad de kan.
– Det kändes som om man hade ett eget företag med ansvar för bygget, vilket verkligen var jättekul. Här jobbar man som lag och alla har olika ansvarsområden. Samtidigt är det ju ett himla ansvar, förklarar Rasmus Westin Waldemyr. Ola håller med.
– Man vill ju att det ska bli så bra som möjligt och att kunden ska bli nöjd, säger Ola.

Vill få kunden nöjd

I augusti 2020 körde eleverna igång på rikigt. Då blev det möte med kunden som fick berätta vad de tänkt sig och sen var det bara att köra igång med ritningarna.
– Sketch-up var verkligen en utmaning. Medan några i gruppen jobbade med ritningarna så började de andra med att köpa in virke till husets bjälklag och börja bygga. Måtten hade vi ju redan fått, berättar Rasmus.
Olas grupp däremot fick revidera ritningarna och hade fler möten med kunden, något som Ola tyckte var bra.
– Jag känner att man lärde sig mycket om kundkontakt under resans gång. Det har man ju stor nytta av när man ska ut och jobba, förklarar Ola.

Att bli vän med tiden

Något som Ola och Rasmus lärde sig på resans gång var att utnyttja tiden till fullo.
– När vi började med ritningarna i august kändes det som om vi hade all tid i världen, säger Ola Gustafsson.
Eleverna märkte i februari, mars att det var mycket kvar att göra och oron om att inte få färdigt i hus började gnaga.
– Det är bättre att jobba intensivt i början så att man känner att man verkligen har tid med finliret, säger Ola.
– Ja, det är ju det som man ser, lägger Rasmus till.
De behövde inte att oroa sig, utan husen blev färdiga i tid och kunde levereras till kund, något som skulle visa sig inte vara helt enkelt.
– Vårt hus skulle placeras ute i skogen och då fick vi problem eftersom lastbilen inte kunde köra ända fram utan vi fick kalla in en annan fraktbil.
Både Rasmus och Ola tyckte att det var en lättnad när husen äntligen var på plats. Efter det här projektet känner de båda att de är redo för arbetslivet.
– Nu är det bara till att köra igång och jobba, säger Rasmus Westin Waldemyr.
Både Rasmus och Ola kommer att efter studenten jobba på en gång.
– Så länge det finns hus så kommer vi ha nåt att göra, tillägger Ola Gustafsson.

Här kan du läsa mer om Bygg- och anläggningsprogrammet!

Ett Attefallshus lyfts med kranbil från Bygg- och anläggningsprogrammets utegård

Attefallshuset som Rasmus Westin Waldemar varit med och byggt lyfts upp på trailern. Nervöst tyckte Rasmus. Foto: Fredrik Ström