Full fart i slalombacken för BF20

Under måndagen hade elever från Barn- och fritidsprogrammet en utbildningsdag med projektet ”Alla på snö” i Asby. Nästa vecka är det dags för gymnasieleverna själva att agera skidlärare – när de ska ta emot elever i årskurs fyra.

En heldag i skidbacken väntade för eleverna som just nu läser årskurs två på barn- och fritidsprogrammet under måndagen 24 januari. Bussen ut till Asbybacken rullade från Tranås vid 09-tiden och väl på plats stod en dag tillsammans med skidinstruktören Stefan Melin, från svenska Skidförbundet, på programmet.

– Nu de första timmarna har vi gått igenom lite grundläggande teknik, typ hur man plogar och sådär, berättar Esther Stegaru i BF20 när det är dags för förmiddagsfika.

Flera av eleverna från Holavedsgymnasiet gör sin egen debut på slalomskidor under dagen, något som bland annat Mirnela Pecikoza tror kommer generera en härlig träningsvärk under de närmsta dagarna.

– Jag har aldrig stått på ett par skidor innan, så det är både svårt och jobbigt. Det kommer nog att kännas i benen i morgon, säger hon.

Utbildningsdagen för BF20 är en del av projektet ”Alla på snö”, ett initiativ från Skidförbundet. Inom ramarna för samma projekt ska eleverna få användning av sina kunskaper redan under nästkommande vecka, då de ska agera skidlärare för elever i årskurs fyra.

– Vi kommer att vara här ute hela nästa vecka och så kommer det barn från olika skolor varje dag. Det ska bli roligt tycker jag men det kan nog också vara svårt att förklara vissa saker, säger Esther.– Jag kanske får vara den skidläraren som står längst ner i backen och tar emot barnen. Nej men det ska nog gå bra, det känns kul, fyller Mirnela i.

Stefan Melin från svenska Skidförbundet är den som är på plats under måndagen för att instruera barn- och fritidseleverna och lära dem såväl teknik som pedagogik kring alpinåkning.

– En del är supermodiga och slänger sig ut för backen direkt, medan vissa är mer försiktiga. Framåt slutet av dagen brukar de allra flesta dock ändå känna att de faktiskt har blivit mycket bättre, vilket ju såklart är målet, säger han.

Projektet Alla På Snö startade i Norrköping 2009 och idén är att alla barn ska få möjlighet att kravlöst få prova på skidåkning. Holavedsgymnasiets Barn- och fritidsprogram har i samarbete med Asby Aplina, Jockes Alpina och OK64 och varit med i projektet sedan tio år tillbaka.

Läs mer om Barn- och fritidsprogrammet här!

Ungdomar i 18-årsåldern iklädda skidkläder, hjälmar och skidutrustning åker ner för en slalombacke.
En man i 50-årsåldern böjer på knäna och visar hur man gör för att ploga med slalomskidor. Ungdomar i 18-årsåldern iklädda skidkläder, hjälmar och skidutrustning står runtomkring och lyssnar.
Ungdomar i 18-årsåldern iklädda skidkläder, hjälmar och skidutrustning tar sig upp för en slalombacke tillsammans.
Ungdomar i 18-årsåldern iklädda skidkläder, hjälmar och skidutrustning åker nedför en slalombacke.