Ludwig hjälper utsällare att föverkliga ett DIY-projekt

Just nu pågår en utställning om mopeder på Kulturen i Lund men utsällningen är inte riktigt komplett. Ludwig Ulm är på g att färdigställa den saknade delen; en fåtölj i DIY-anda från 50-talet.

I Hantverksprogrammets lokaler är det full verksamhet. Eleverna som går sista året på programmet arbetar med sina gymnasiearbeten och för Ludwig Ulm som legat bra till när det kommer till sitt gymnasiearbete har fått en speciell uppgift på sitt bord. Han hjälper Cleas Johansson, som skapat en utställning på Kulturen i Lund, att ta fram en fåtölj ritad av Björn Karlström. Fåtöljen har aldrig visats upp tidigare trots att Björn Karlström är känd designer och anledningen till det är att fåtöljen var ett tänkt gör-det-själv-projekt som publicerades i tidsskriften Teknikens Värld 1950.

Det var i höstas som lärarna på Hantverksprogrammet blev kontaktade av Claes Johansson angående ett uppdrag att skapa en fåtölj ritad av Björn Karlström. Björn Karlström var en framstående industridesigner som var med och skapade bilar, mopeder och mycket mer. Cleas Johansson hade en vision om en mopedutställning och när han hittade en fåtölj i tidsskriften Teknikens Värld ville han gärna ha med den i sin utställning, trots att fokus är på mopederna. Då fåtöljen aldrig gjorts för kommersiellt bruk kontaktade Cleas Holavedsgymnasiet eftersom det är en av de få skolor i Sverige som har inriktningen Finsnickeri.

Ludwig Ulm som går sitt tredje år på programmet tyckte att projektet lät spännande och var beredd att tackla den kluriga utmaningen att bygga Björn Karlströms fåtölj.
– Ja, det var inte helt enkelt eftersom ritningen saknade vissa mått, men det fanns ett rutnät över ritningen så jag kunde räkna ut hur det var tänkt, berättar Ludwig.
Även om ritningen är från 1950 så har Ludwig tagit hjälp av modern teknik så som CNC-maskiner och Ludwig håller med om att det måste ha varit svårt för en privatperson på 50-talet att slänga ihop en stol som denna.

Arbetet är inne på slutskedet och Ludwig hoppas att stolen ska bli klar under veckan. Därefter kommer den att skickas iväg för att kläs innan den hamnar på Kulturen i Lund. Att fåtöljen kommer med i en utställning känns extra roligt tycker Ludwig.
– Det känns roligt att det är något som kommer att visas upp och att de litar så pass mycket på mig känns bra, säger Ludwig.
Däremot är han inte helt säker på att han kommer att ta sig ner till utställningen själv. Det är en bit att ta sig, konstaterar Ludwig Ulm.

Här kan du läsa mer om Hantverksprogrammet!

 

En plywoodskiva där man ser borrade hål. Runt plywoodskivan ligger det verktyg

Sidorna på stolen under bearbetning. Foto: Anita Berlin