Marjan och Unni deltog på kemidagar i Stockholm

För en knapp vecka sedan var NA20-eleverna Marjan Karimi och Unni Kättström två av deltagarna under Berzeliusdagarna 2022, som arrangerades av Kemisamfundet på Stockholms universitet under två heldagar.

På fredagsmorgonen avgick tåget mot Stockholm där Majan och Unni, som båda två läser andra året på Naturvetenskapsprogrammet på Holavedsgymnasiet. Framför sig hade de två fullspäckade dagar i kemins värld – där de bland annat skulle bjudas på inspiration, nya möten och intressanta föreläsningar.

– Det var två väldigt roliga dagar tycker jag. Framför allt så fick vi möjligheten att träffa andra elever, det kändes väldigt kul, säger Marjam.

Alla föreläsningar under dagarna genomfördes i Aula Magna på Stockholms universitet. Marjan och Unni själva berättar att det var en stor variation av innehåll, där bland annat företagare blandades med forskare.

– En del föreläsningar var med företag som jobbar inom kemibranschen, sen var det en del som forskar inom kemi. Så det var en bra och intressant blandning med lite av varje, säger Unni.

Inte minst så fanns en Nobelpristagare med i listan över föreläsare, May-Britt Moser som var en av mottagarna av Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2014.

– Att få sitta på en föreläsning med en Nobelpristagare är ju såklart jättehäftigt, det var väldigt roligt att få den möjligheten, säger Marjam.

Efter att ha spenderat hela fredagen på universitetet bjöds deltagarna, som alla var gymnasieelever från olika kommuner och skolor i hela landet, på en trerätters middag.

– Då fick vi chansen att prata lite med andra elever och lära känna dem. Det känns lite sjukt att man hinner bli vän med någon på så kort tid, men det känns verkligen som att vi träffade många härliga människor, säger Marjam.

För Holavedsgymnasiets representanter på plats bjöd de två dagarna på en hel del inspiration. Marjan och Unni, som båda två är intresserade av kemi berättar att föreläsningarna hölls på en lagom nivå, och trots att de inte alltid förstod allting så kunde de med hjälp av sina kunskaper förstå helheten.

Unni berättar att kemi är ett av de spår hon funderar på att läsa vidare inom efter gymnasiet, därför menar hon att det kändes kul att få möjligheten att åka på Brezeliusdagarna. Marjan vill bli läkare i framtiden och menar även hon att besöket i Stockholm gav henne mycket inspiration.

– Många av föreläsningarna lyfte fram olika yrkesvägar inom kemin och på så sätt var det väldigt inspirerande inför framtiden, säger Unni.

Holavedens deltagande under Brezeliusdagarna är möjligt tack vare sponsring från de lokala företagen Tranås Energi och Carpenter.

Läs mer om Naturvetenskapsprogrammet här!

En stor föreläsningssal med en presentation längst fram, där rubriken ”Kemin för Moores lag” syns på storbild.
Stockholm city i kvällsljus.