Sofia och Alma inspirerades till kemistudier

I fredags packade Alma Eliasson och Sofia Nygårds väskorna och åkte till Stockholms universitet för att närvara vid Berzeliusdagarna och ta reda på hur man kan gå vidare om man är intresserad av kemistudier.

Varje år arrangerar svenska Kemiförbundet Berzeliusdagarna och i år var 65:e gången som dessa kemidagar genomfördes på Stockholms universitet. 350 gymnasieelver deltar vid detta evenemang och tanken är att ge eleverna en inblick i hur det är att studera kemi på högskola och vad man kan jobba med efter studierna. Genom stipendier får eleverna från gymnasieskolorna möjlighet att delta. I år fick Alma Eliasson och Sofia Nygårds chansen att delta tack vare stipendium från Tranås Energi.
– Vi är så tacksamma för att Tranås Energi sponsrade i år då vi är helt beroende av lokala företag som går in och sponsrar detta och det behövs fler företag som går in med sponsring, säger Anna-Lena Göransson som undervisar i kemi på Holavedsgymnasiet.

För Alma och Sofia, som går andra året på Naturvetenskapsprogrammet, blev det två intensiva dagar när de åkte på Berzeliusdagarna med ett fullspäckat schema där allt handlade om kemi.
– Det var spännande att få prata med representanter från olika utbildningar inom kemi. Vi fick veta mer om vad man kan plugga och forska om, vilket är bra inför framtiden, berättar Alma Eliasson.
Sofia håller med och de är rörande överens om att kemi är ett område inom vilket de skulle kunna läsa vidare om.
– Jag har varit inne på att plugga vidare inom kemi och då tyckte jag att det var bra att få se vad det finns för vägar att gå, berättar Sofia Nygårds.
Även om det var spännande föreläsningar och möten med andra kemistudenter så blev valet inte enklare för Sofia, snarare tvärtom.
– Allt är så spännande när det kommer till kemi, så nu blev det svårare, säger Sofia.

Programmet för Berzeliusdagarna var fullspäckat och många intressanta föreläsningar erbjöds. Bland de olika föreläsningarna stack de om nanoteknik och genmodifiering ut mest.
– Jag tyckte att det var intressant med nanotekniken och hur man arbetar med minimaskiner. En av föreläsarna berättade om att man arbetar på att skapa små maskiner som ska kunna förflytta mediciner i kroppen, vilket är spännande, säger Alma.
– Föreläsningen om genmodifiering av växter var intressant. Föreläsaren berättade bland annat om problematiken med att forska om genmodifiering då genmodifiering till stor del är förbjudet inom EU, berättar Sofia.
Andra dagen avrundades med en frågestund där en expertpanel fick besvara på frågor som åhörarna fått skicka in när de anmälde sig till Berzeliusdagarna. Ett bra avslut tyckte Alma Eliasson och Sofia Nygårds.

Vill du läsa mer om Naturvetenskapsprogrammet? Tryck här!

(Fr.v: Sofia Nygårds och Alma Eliasson. Foto: Anita Berlin)