Wilma satsar på fotbollen

Funderar du på hur du kan få mer sport på schemat och är intresserad av antingen fotboll, hockey eller innebandy. Då kan du välja till Idrottsspecialisering. Här kan du läsa om Wilma Wigren som valt till fotboll på schemat.

Det är påsklov och för Wilma Wigren innebär det en paus både i skola och fotboll. Wilma går första året på Samhällsvetenskapsprogrammet och har valt till Idrott och Hälsa special, vilket ger henne möjlighet att spela fotboll på skoltid.
- När alternativet fanns så var det en självklarhet att välja till det! säger Wilma
Wilma besökte skolor i både Jönköping och Linköping där man hade nationell idrottsutbildning. Wilma tyckte att skolan i Jönköping verkade bra, men kände att hon fick spela på minst lika bra nivå hemma i Tranås och när hon kunde välja till Idrott och Hälsa specialisering så kände hon att Holavedsgymnasiet var det bästa alternativet för henne. Wilma känner att hon har haft möjlighet att visa sin talang vid andra tillfällen som gett henne goda chanser att avancera, vilket gör att hon inte känner något behov av att gå fotbollsgymnasium.

Det råder ingen tvekan om att Wilma vill satsa på fotbollen. I nuläget spelar hon i Tranås Torpa damlag och har under tre års tid spelat i Smålands distriktslag. Utöver har Wilma fått chansen att åka på Svenska Fotbollsförbundets regionala läger två gånger.
- De plockar ut de bästa spelarna av 03:orna som får åka iväg på de regionala lägren. Förra våren var jag på läger i Karlstad och jag var kallad till ytterligare ett i mars, men det ställdes in på grund av coronakrisen, säger Wilma.
De regionala lägren är en riktigt bra möjlighet för spelare att utvecklas som fotbollsspelare. Svenska fotbollsförbundets tanke med dessa läger är att de unga spelarna ska få samma utbildning som landslagsspelarna.
- Det är en utmaning att spela som lag med personer som man annars inte tränar med på samma regelbundenhet som man gör med dem i klubben, men det har varit jättekul och jag har fått många nya vänner genom dessa läger!

Det är inte bara på fotbollen generellt som coronakrisen gett sig till känna. I nuläget får Wilma plugga hemifrån då all undervisning är på distans. Hon tycker att det har gått förvånansvärt bra, men det kan vara tufft att jobba självständigt.
- På ett sätt är det här ett skönt sätt att få jobba på i sin egen takt, men när man i skolan kan man få hjälp direkt om man fastnar.
Hon saknar omgivningen med alla kompisar och att man har direktkontakt med lärarna. Hade läget varit som vanligt hade Wilma varit i skolan och fått spela fotboll på måndagens och fredagens första lektion. Hon tycker att det är ett skönt sätt att komma igång och nog har Wilma kännt av att hon är mer fokuserad efter att hon har spelat fotboll.

Även om Wilma tränar tre dagar i veckan trots coronautbrottet så påverkas matcherna. Serien startar senare och lagen kommer bara att få spela hälften av matcherna, vilket innebär att de bara får träffa varje moståndarlag i bara en match, vilket hon tycker känns tråkigt.
- Det känns tråkigt, såklart. Men å andra sidan så är ju alla drabbade på samma sätt. Det är ingen som får spela mer än någon annan, säger Wilma Wigren.

Här kan du läsa mer om Hälsa och Idrott specialisering